Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ (GSC) ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Γιάννης Μαργετουσάκης, Θάνος Λυμπερόπουλος
Η εταιρία
H Kiss the Frog στα χαρτιά είναι μια εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και οπτικοακουστικών έργων. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ένα creative production hub.
Είμαστε μια ομάδα που αντιμετωπίζει κάθε project, ανεξαρτήτως κλίμακας, με κινηματογραφικούς όρους. Η φιλοσοφία μας είναι να παρέχουμε το ιδανικό περιβάλλον, τόσο τεχνικό όσο και ψυχολογικό, ώστε ο σκηνοθέτης και ο διευθυντής φωτογραφίας να μπορούν να υλοποιήσουν το όραμά τους, βασισμένο στις ανάγκες του εκάστοτε project, χωρίς εκπτώσεις. Το όνομά μας υποδηλώνει ακριβώς την τόλμη που απαιτεί η τέχνη μας: να παίρνεις ρίσκα, να δοκιμάζεις το αντισυμβατικό, μέχρι να βρεις τη “μαγεία” στο κάδρο.
Υπηρεσίες
Αναλαμβάνουμε όλο το φάσμα της παραγωγής: από ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μέχρι high-end διαφημιστικά και μουσικά βίντεο με έντονο visual storytelling.
Η στενή ομάδα των συνεργατών μας καλύπτει κάθε στάδιο της δημιουργικής και μετέπειτα παραγωγικής διαδικασίας, από τη δημιουργία του creative hook και τη γραφή του σεναρίου, έως την παράδοση του τελικού μοντάζ.
Αν και η καρδιά της εταιρίας χτυπάει στην Ελλάδα, η οπτικοακουστική γλώσσα δεν έχει σύνορα. Η εμπειρία μας, ο εξοπλισμός και το δίκτυο των συνεργατών μας, μας επιτρέπουν να αναλαμβάνουμε παραγωγές στο εξωτερικό, αλλά και να λειτουργούμε ως service production για ξένες παραγωγές που αναζητούν την υψηλή αισθητική, τον επαγγελματισμό αλλά και τη προσαρμοστικότητα των ελληνικών συνεργείων.
Ανταγωνιστικότητα
Αυτό που μας κάνει ανταγωνιστικούς είναι η βαθιά κατανόηση των αναγκών του κάθε ξεχωριστού set.
Ξέρουμε τι σημαίνει να κυνηγάς το σωστό φως και να χρειάζεσαι τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ξέρουμε όμως και τρόπους να δημιουργήσουμε το κάδρο εκεί που δεν υπάρχει, όταν οι συνθήκες ενός γυρίσματος είναι λιγότερο από ιδανικές. Προσφέρουμε παραγωγική ευελιξία χωρίς να θυσιάζουμε την κινηματογραφική ποιότητα. Αναγνωρίζουμε πως κάθε κινηματογραφικό συνεργείο έχει τη θέση του και δεν διστάζουμε να προσαρμόζουμε την ομάδα που “κατεβάζουμε” σε κάθε γύρισμα, στην πραγματικότητα, και τις ανάγκες του project που έχουμε αναλάβει.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η πορεία μας στα μουσικά βίντεο, ένα format όπου παραδοσιακά τα budgets είναι πιεσμένα, αλλά εμείς επενδύουμε στους συνεργάτες μας ώστε το οπτικό αποτέλεσμα να είναι πάντα bold, πειραματικό και άρτιο, κάτι που οι διευθυντές φωτογραφίας εκτιμούν ιδιαίτερα. Το ίδιο ισχύει και για τα digital/YouTube projects μας, όπου φέραμε τηλεοπτικά και κινηματογραφικά standards σε μια πλατφόρμα που μέχρι πρόσφατα συνήθως υστερούσε οπτικά.
«Επενδύουμε πρώτα στους ανθρώπους και το όραμά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτός από τα βασικά μέλη της ομάδας, τα “Κεντρικά” της εταιρείας όπως θα λέγαμε, δεν διστάζουμε να εντάσσουμε στα συνεργεία μας και νεότερα άτομα και συνεργάτες με αισθητική, γνώση και διάθεση που να ταιριάζουν στη δυναμική μας.»
Γνώση, αγάπη για το σινεμά ή τεχνογνωσία;
Αν κάτι είναι ξεκάθαρο για εμάς, είναι πως η αγάπη για το σινεμά και η γνώση των ανθρώπων μας είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Η τεχνολογία είναι απολύτως απαραίτητη και φροντίζουμε να είμαστε στην αιχμή της, χάρη και στα νεότερα nerds της ομάδας, αλλά στο τέλος της ημέρας, τα μηχανήματα είναι εργαλεία στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων, δεν έχουν την ικανότητα να φτιάχνουν από μόνα τους κάδρα, ούτε να γεννούν συναίσθημα. Η ματιά του κινηματογραφιστή, το ένστικτο του συνεργείου και η βαθιά γνώση της οπτικής αφήγησης είναι αυτά που εντάσσουν την τεχνολογία στη δημιουργία της τέχνης.
Επενδύουμε πρώτα στους ανθρώπους και το όραμά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτός από τα βασικά μέλη της ομάδας, τα «Κεντρικά» της εταιρείας όπως θα λέγαμε, δεν διστάζουμε να εντάσσουμε στα συνεργεία μας και νεότερα άτομα και συνεργάτες με αισθητική, γνώση και διάθεση που να ταιριάζουν στη δυναμική μας.
Συνεργασίες
Αυτό που αναζητάμε σε κάθε συνεργασία είναι η οπτική ταυτότητα και το θάρρος για πειραματισμό.
Στα διαφημιστικά, η δουλειά απαιτεί χειρουργική ακρίβεια. Το κάδρο πρέπει να είναι άψογο, το lighting design να υπηρετεί το brand και η επικοινωνία να γίνεται σε δευτερόλεπτα. Στα music videos αντιθέτως, υπάρχει τεράστιος χώρος για οπτικό παιχνίδι. Εκεί ζητάμε από τους κινηματογραφιστές να δοκιμάσουν νέους φακούς, ακραία contrast, διαφορετικά frame rates. Είναι ένας καμβάς ελευθερίας. Στις ταινίες, μπαίνουμε στον μαραθώνιο του storytelling. Η πρόκληση είναι η συνέπεια, το χτίσιμο της ατμόσφαιρας και η ψυχολογία των χαρακτήρων μέσω του φωτός και της σύνθεσης. Στα events, η απαίτηση είναι η αόρατη παρουσία και η κινηματογράφηση της “στιγμής” σε run-and-gun συνθήκες, αλλά με κινηματογραφική υφή. Η μόνιμη πρόκλησή μας είναι να βρούμε την κατάλληλη οπτική γλώσσα για το σωστό project.
Αγαπάμε πολύ και τη δημιουργική διαδικασία που προηγείται του γυρίσματος και γι’αυτό μας αρέσει να έχουμε ένα διαρκώς ανανεούμενο roster παραγωγών. Η εναλλαγή μεταξύ της «τελειομανίας» ενός τηλεοπτικού προϊόντος, της πιο raw αισθητικής του social media content που έχει αυξανόμενη ζήτηση, της προσαρμογής στις ανάγκες ενός έργου μυθοπλασίας και της διακρίτικής αναζήτησης των ωραιότερων πλάνων ενός event που να αποτυπώνουν το «τι ζήσαμε», μας αρέσει και μας κρατάει σε εγρήγορση, τόσο αισθητικά όσο και τεχνολογικά.
Οπτικοακουστικό τοπίο στην Ελλάδα
Το τοπίο βιώνει μια ιστορική, αν και απαιτητική, άνθιση.
Η επιστροφή της μυθοπλασίας και η έλευση ξένων παραγωγών λειτούργησαν ως τεράστιο σχολείο για την εγχώρια βιομηχανία. Τα ελληνικά συνεργεία, οι διευθυντές φωτογραφίας και οι τεχνικοί στη χώρα μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να σταθούν ισάξια δίπλα στα κορυφαία διεθνή standards.
Για μια εταιρία όπως η Kiss the Frog, αυτό είναι μόνο θετικό. Ο πήχης της αισθητικής έχει ανέβει, η πρόσβαση σε κορυφαίο εξοπλισμό (rental houses) έχει βελτιωθεί και το κοινό έχει πλέον απαιτήσεις για ποιοτική, κινηματογραφική εικόνα, ακόμη και όταν αναφερόμαστε σε τηλεοπτικές παραγωγές. Μας δίνει το πάτημα να διεκδικούμε πιο φιλόδοξα projects και να καθοδηγούμε πελάτες και συνεργάτες σε παραγωγές κινηματογραφικού επιπέδου.
Προσεχώς
Βασικός μας στόχος για το άμεσο μέλλον είναι η πιο δυναμική μας παρουσία στον χώρο της μυθοπλασίας, μιλώντας για κινηματογραφικές ταινίες και premium σειρές, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια.
Παράλληλα, θέλουμε να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την ομάδα μας και τον κύκλο των συνεργατών μας. Γι’αυτό και θα συνεχίσουμε το scouting με στόχο να ανακαλύπτουμε, να στηρίζουμε και να συνεργαζόμαστε με νέους δημιουργούς και κινηματογραφιστές που έχουν μεράκι και πάθος για την εικόνα, διατηρώντας πάντα τον boutique, δημιουργικό χαρακτήρα της Kiss the Frog.
————
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την Kiss the Frog στο επίσημο site της εταιρίας, στη σελίδα της στο Facebook και στο Instagram.
Επιμέλεια κειμένων: Μανώλης Κρανάκης
Φωτογράφος: Θωμάς Ζήκος
Βοηθός φωτογράφος: Άρης Μπάσα


