Για άλλη μια χρονιά, η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) ανανεώνει τη συνεργασία της με τις Νύχτες Πρεμιέρας, απονέμοντας το Βραβείο Καλύτερης Κινηματογράφησης στο διαγωνιστικό τμήμα «Μικρές Ιστορίες».
Σταθερός μας στόχος παραμένει η έμπρακτη στήριξη των νέων δημιουργών μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, σεμινάρια, φεστιβάλ και δοκιμές τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος τριήμερων, πρακτικών (hands-on) εργαστηρίων εκπαίδευσης σε φιλμ, με τη συμμετοχή 87 εκπαιδευόμενων.
Ο τελευταίος κύκλος εργαστηρίων είχε Θεσμικό Υποστηρικτή το ΕΚΚΟΜΕΔ. Παράλληλα, ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες απαιτήσεις της εγχώριας αγοράς, σχεδιάζουμε ένα νέο, εξειδικευμένο εργαστήριο που απευθύνεται σε Τεχνικούς Ψηφιακών Μέσων (DIT) και Τεχνικούς Χρωματικής Επεξεργασίας (Colorists).
Μέλη της κριτικής επιτροπής, τα Τακτικά Μέλη του GSC, Ηλίας Αδάμης, Γιώργος Γιαννέλης και Άκης Κωνσταντακόπουλος είδαν, αξιολόγησαν, αποφάσισαν.
Ακολουθεί το σκεπτικό τους.
«Σε μια ταινία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οπτική αφήγηση, η κινηματογραφίστρια, μέσα από τη δουλειά της, όχι μόνο υποστήριξε το σενάριο, αλλά το ανέβασε σε ένα υψηλότερο επίπεδο.
Η φωτογραφία έχει ξεκάθαρη εκφραστική ταυτότητα, με φωτισμούς που υπηρετούν την αφήγηση και απόλυτα μελετημένες κινήσεις κάμερας. Οι εικόνες αποπνέουν μια αίσθηση μελαγχολίας και νοσταλγίας, δημιουργώντας παράλληλα μια άκρως κινηματογραφική ατμόσφαιρα.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι σκηνές των flashback καθώς και τα νυχτερινά εξωτερικά γυρίσματα.
Το βραβείο καλύτερης Κινηματογράφησης απονέμεται στην
Αρσινόη Πηλού για την κινηματογράφηση στην ταινία Το Κερί (Hot Wax).
Το Hot Wax εχει δημιουργήσει εικόνες που μένουν στη μνήμη του θεατή».
Το Βραβείο συνοδεύεται με τρία δώρα που ευγενικά προσφέρουν χορηγοί του GSC για την βραβευμένη για την επόμενη ταινία μικρού μήκους.
- Από την Bright Vision προσφορά φωτιστικού εξοπλισμού αξίας 3.000€.
- Από την MovieCrane προσφορά χρήσης του μακινιστικού Jimmy Jip (περιλαμβάνεται το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και η μεταφορά του, για χρήση εντός της Αθήνας για μια βάρδια) αξίας 1.500 ευρώ.
- Από την albapv μία τσάντα Manfrotto Cineloader Small.








