Το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας GSC για το 2016 στον Χρήστο Καραμάνη, gsc για την ταινία «Τετάρτη 04:45»

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), έχει καθιερώσει ετήσιο βραβείο που θα αφορά στην διεύθυνση φωτογραφίας.

Έτσι, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες, οι διευθυντές φωτογραφίας ψηφίζουν για το ποια, κατά τη γνώμη τους, είναι η ταινία με την καλύτερη φωτογραφία.

Υποψήφιες είναι οι ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία δημόσια προβολή το προηγούμενο έτος. Η απόφαση λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία, η οποία για λόγους εγκυρότητας επιβλέπεται από δικηγόρο. Στην ψηφοφορία έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι κινηματογραφιστές μέλη του GSC.

Έτσι, στην φετινή διαδικασία, στην οποία υποψήφιες ήταν 34 ταινίες και ντοκιμαντέρ, το βραβείο του GSC απονέμεται στον Χρήστο Καραμάνη για την ταινία «Τετάρτη 04:45».

Η «Τετάρτη 04:45», ένα ατμοσφαιρικό και αγωνιώδες θρίλερ, είναι η δεύτερη δημιουργία του Αλέξη Αλεξίου μετά την «Ιστορία 52». Προσεκτικά χωρισμένη σε κεφάλαια με αινιγματικούς τίτλους, κομψά ντυμένη με ονειρικές ρετρό μουσικές, πλούσια σε σαρκαστικούς διαλόγους και ποπ αναφορές, σκοτεινή και γεμάτη χρώμα, η ταινία ξεχειλίζει από εικόνες που στοιχειώνουν το μυαλό του θεατή, χωρίς επιτήδευση αλλά με καθαρόαιμο κινηματογραφικό στυλ. Στην ταινία, που είναι ελληνογερμανική παραγωγή, πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας, Μαρία Ναυπλιώτου, Δημήτρης Τζουμάκης και Adam Bousdoukos («Soul Kitchen»).

Στα πλαίσια της βράβευσης το GSC απένειμε τιμητική πλακέτα στους Γιάννη Μανιό και Ιωάννη Καλαβίτη για την πάνω από 20 χρόνια συνεχή συνεισφορά τους στον χώρο του κινηματογράφου στην χώρα μας.

Επίσης κόψαμε την πίτα της Ενωσής μας. Το φλουρί κέρδισε ο Πέτρος Πετρόπουλος. Του ευχόμαστε από καρδιάς ότι καλύτερο το 2017.

Ευχαριστούμε την Εύη Μάζη που τραγούδησε, την Χριστίνα για την φωτογράφιση, την Ολγα Μαλέα για τους πεντανόστιμους μεζέδες και την βοήθεια στο catering και τον Δημήτρη Τσιαμπούρης για την οργάνωση. Όλοι αφιλοκερδώς σαν προσφορά την Ένωση.

– Βραβεύσαμε τον συνάδελφο και μέλος της Ενωσής μας Χ. Καραμάνη​ για την καλύτερη δουλειά Διευθυντή Φωτογραφίας για το 2016.
– Δώσαμε τιμητική πλακέτα στους  Γιάννη Μανιό και Ιωάννη Καλαβίτη για την πάνω από ΧΧ χρόνια συνεχή συνεισφορά τους στον χώρο του κινηματογράφου στην χώρα μας.
– Κόψαμε την πίτα της Ενωσής μας